kata orang, rezeki jangan ditolak, maut jangan dicari.



jus cranberry. awak tak sedap langsung ok!
bila nak habis.erk!

jam 12.50 tengah malam. tiba tiba rasa rindu.
tadi ajak makan, kau lari dengan perempuan lain. mati kau!

esok kelihatannya yus berdating. mungkin ke arah ikea.
mengidam daim cake lagi. tak pernah rasa hilang ngidam.
benci.

oh semalam.
memang kasihan.
reputasi dah tak boleh jaga lagi. buang pangkat dato' pada nama samsudin tu.

"pdy, jom buskin. ke buat street teater"
"kat mana? level?"
"yelah. janji dapat duit"

keluar tabung ROXY dan MNG masing-masing.
"pdy, aku ada 50 sen je"
"yus, aku pun sama. nak makan apa ni"
"maggie je lah"
"tapi sakit. tak nak."

"pdy janganlah makan maggie" ima bersuara.
terkedek-kedek bawak cawan dan letak rm10 di tangan.
"ima, ni banyak sgt. nanti tak mampu bayar"
"nak rm1 je. nak beli roti pun cukup"
"rm1 nak beli apa. rm2 ea"
"ima, terima kasih. tak tau nak ganti bila. next sem boleh?"

sepanjang jalan pegang rm2. macam dah rm200.
besarnya nilai duit tika ini.

memang pecah perut. aku dan yus bagai gila.
masing masing macam hilang arah tanpa duit dalam tangan.
nak minta takut. baru seminggu lepas beratus papa bagi. haih.
duit dan air. sinonim.

"yus, kumpul2, duit kita ada rm3. jom pergi DC. kita tnya nasi yg paling murah"

"adik, belilah. rm3 je. beli satu percuma satu.tak tipu"

"yus, rezeki!"

mata aku macam nak terkeluar.terkesima tak terkata.

rezeki semalam.

p/s: ima, terima kasih. sebab awak, kami ada rezeki untuk malam itu.


lagi rezeki semalam.
ada yang cuba membantu. rasa ralat.
buka akaun. ah. memang ada. ok simpan selagi boleh.
nak guna untuk ice room :)

p/s : farisha, terima kasih. malu dengan awak. nanti saya belanja ice room ye ;)


oh. itu gunanya kawan. memang seronok berkawan.
berkawan selagi boleh :)

1 comment:

farisha fuad said...

sila minum sehingga habis yew adik :)

tak perlu simpan untuk iceroom.ada peruntukkan lain untuknya :) tidak perlu risau