perkembangan yang kembang

hampir seminggu aku dah ada kat JB ni. takde perkara yang menyeronokkan pun.
belum sempat nak keluar dengan rakan-rakan gadis.
yang tahu sekarang ni, permulaan makanan yang begitu mendadak.
setiap 2,3 jam lepas makan, lapar balik.
'Bismillah'? yes, i did it.

sampai papa pun tegur sebab makan banyak sangat.
"memang kat sana, kau makan nasi pinggan penuh macam ni ke?"
owh. nak tahu apa jawapan aku? "kat sana tak dapat makan makanan sedap macam ni free!"

si gila tu pun dah cakap "jangan makan banyak. cukup-cukup lah 'spare tire' tu"


this is not mine. aku tak gila nak show off perut aku kat khalayak.
btw, aku punya lagi teruk kot.
terima kasih cik googgle untuk ihsan image :)

tapi make banyok pun, buke gumok pun. lemok sumo kumpol hok perut jah.
badan dop jugok naik. pfffft.

tips untuk elak perut buncit. ihsan BeritaHarian :)

1. Lengkapkan hidangan harian dengan sekurang-kurangnya semangkuk buah-buahan. Vitamin yang terkandung dalam buahan segar bukan saja baik untuk kulit malah mengandungi fiber untuk melancarkan sistem perkumuhan.

2. Minum banyak air kerana air tidak mengandungi kalori tapi bersifat mengenyangkan dan melancarkan sistem metabolisme tubuh.

3.Amalkan cara duduk tegak kerana apabila duduk dalam keadaan membongkok, perut bahagian bawah akan kelihatan lebih besar. Untuk melatih otot sentiasa kencang, amalkan mengemut otot perut ketika sedang duduk. Kemudian tarik bahu ke belakang dan dagu ke atas. Sandarkan punggung bawah dekat pada penyandar kerusi. Amalan ini membantu membaiki postur badan anda.

4. Lakukan semua kerja rumah sendiri seperti membersihkan rumah, mengemas kamar tidur atau ketika menonton televisyen, anda boleh melakukan aktiviti mengangkat beban. Ia bukan saja dapat membakar 350 kalori sejam tapi turut membakar lemak yang berkumpul pada perut anda.

5. Lakukan senaman latih tubi di rumah ketika mempunyai waktu terluang. Caranya sangat mudah sama ada ketika atau sebelum tidur. Cukup sekadar 10 hingga 15 kiraan setiap hari.


&& the best part is, i NEVER practices all these tips. so, no wonder my stomach become like this.

bye :)

No comments: