Aku rindu 90s

dah tulis tajuk macam ni, terus bermain dalam kepala, zaman muda-muda dulu.
main itu, main ini. ada je idea untuk bermain instead dari budak zaman sekarang yang asyik bersosial sana sini melalui internet.
kalau tengok hashtag twitter pun dah boleh kata jadi trending #AkuRindu90s. 
dan sebab bermula orang bermain dengan memori 90s bila ada buku yang menyebut tentang zaman itu.
dalam erti kata lain, hashtag itu dibuat selari niat untuk mengimbau zaman dulu-dulu disamping mempromosikan buku terbaru terbitan LejenPress.

this!

ini sekadar nukilan kecil hasil tulisan tangan tak gagah milik Wan Shafiq. 
and mungkin aku agak geli dengan nama tu. sebab aku lebih prefer nama penuh dengan Mohd di antaranya. Wan Mohd Shafiq. lagi sedap aku sebut. atau lagi biasa untuk aku sebut.

mungkin kita lahir tahun yang berbeza, aku 1989, kau 1988, kau plak 1990.
buat as long kau still hidup dalam tahun 90an, you are part of us.
tipu kalau kau tak rindu dunia 90an. hidup zaman 2000 tak seseronok 90an.
lagi-lagi bila teknologi mula main peranan. bila harga jadi perbualan.

aku bawa rm1 syiling emas je buat belanja sekolah. boleh makan macam-macam.
boleh buat menabung lagi. RM1 sekarang? kau nak topap pun RM3 paling murah weyh!
btw, dulu topap rm30 terus. mana ada RM3. kaya tak orang 90an? :)

mungkin penceritaan buku Aku Rindu 90s ni berkisahkan hidup penulis di kelantan,
tapi walaupun kita tak kenal satu sama lain, aku tak kenal kau, kau tak kenal aku,
gaya permainan kau berbeza, tempat kau lain, tempat aku lain,
tapi kita still hidup dalam 1990an.
kita tetap ada cerita untuk kita sebarkan pada anak-anak 2000 yang bagi kita macam "loser seyh kau" :)

contohnya macam penulis main kereta 'dash', aku main kereta 'tamiya'.
still sama. 
contohnya penulis makan aiskrim 'pom' yang boleh patah dua, aku panggil aiskrim 20sen je. lagi sempoi. tapi still sama. still boleh patah dua pakai peha.
penulis main bola pakai kertas dan ditepuk pakai tangan, sebab dia lelaki.
aku main cop tiang atau batu seremban. sebab aku perempuan.
still sama, sebab permainan 90an, semua ada :)

ok. macam dah bocor sikit apa kandungan buku ini. 
bila rasa kau nak imbau balik memori kau, kau patut baca buku ni.
atleast kau ingat dan kau boleh share dan kau boleh bangga.
mana ada lagi zaman sekarang?

Lejen Press masih di PWTC sempena Pesta Buku Antarabangsa sampai 6 Mei 2012 ni.
banyak buku yang boleh korang dapatkan termasuk Aku Rindu 90s ni.
buku Fixi pun ada kat sini. aku lebih tertarik baca novel terbitan Fixi mahupun Lejen.
sebab sempoi. gaya sempoi, kau lagi in. serius. 
sebab aku dah lama tinggalkan pembacaan novel.
tapi bila aku dah start baca melalui novel Fixi, Lejen, aku rasa aku patut banyak membaca :)

atau, korang boleh terjah I Am Lejen dan buat order di sini!  
buat masa ni, Aku Rindu 90s antara yang terlaris. so macam rugi kan kalau tak beli :)

woi, aku promote bukan sebab penulis ada kaitan dengan aku.
well hello, gua pun beli pakai duit sendiri.
aku rasa buku ni best, so, maksudnya best.
kalau tak best, gua direct cakap tak best. apa ada hal.
kita pembaca, kita ada hak untuk kritik. tak gitu? :)

tak. ni bukan conteng. yang bawah tu baru conteng.
buruk kan tulisan si gila ni. 
jangan gegel dengan Anak Pak Sudin. its me. pffft

kau kenal dia? penulis panggil Satria Baja Hitam, aku panggil Mask rider.
sebab aku orang bandar, berlagak tak? puihh puihh puihh

hai, saya power rangers warna pink. jiran, ingat tak kita pernah main macam ni :)
ayaiyaii!

and, btw, penulis ada cakap dalam blognya, sila beli sebab duit anda buat biaya duit potong rambut dia. tolong. gua gian nak tengok dia rambut pendek. haha

bye :)
fds
written by fadhillasamsudin

2 comments:

fynasahaja said...

Hai :) first time drop sini! fyna pun dah baca buku aku rindu 90's . memang betul betul mengimbauuuu . hehhe

fadhillasamsudin :) said...

hai :) even ada sikit typing error, tapi penceritaan tu boleh tahan kan :)