bercuti di Bandung-Jakarta, Indonesia

hai.
iya iya. agak telat. perginya bulan November gitu.
akhir disember baru mahu diupdatenya.
ok. buruk sangat aku cakap Indonesia.

so, tahun lepas ke Beijing.
tahun ni, pilih untuk ke seberang. Indonesia.
pergi pun sama teman kantor papa. ok, teman sepejabat.

flight dari Airport Changi, Singapore terus terbang ke Jakarta.
err, first time pergi airport Singapore. selalu naik kat KL.
bestnya! nak charge hp pun free. kat sini, kedekut. kena bayar.
nak internet pun free! kat sini, ada password. kedekut.
hoi, kami satu flight dengan Glenn Alinskie, pelakon sinetron indonesia tuuuu.

 ni dia! Kalau yang gemor kemain tengok sinetron, mesti kenal.
macam mama. kenal jewww sebab mama tengok sinetron Cahaya kat astro prima. haha



Tiba di Airport Soekarno-Hatta Jakarta.
terus lidah bertukar jadi Indonesia. fasih! terima kasih sinetron! haha.
dijemput Pak Herman sebagai tour guide. dia sangat baik.

kalau nak diikutkan, kami akan ke Bandung melalui Puncak.
tapi disebabkan dah lewat, kami terus ke Bandung.
traffic dari Jakarta ke Bandung, so suck! lagi teruk than Malaysia.

berhenti di bajet macam RnR lah. masakan nasi padang Sederhana.
memang pure nasi padang. tak macam Malaysia.tapi mungkin sebab lapar, telan je lah.
which is semua lauk dia akan letak atas meja. dan apa yang kau makan, cuma itu yang kau kira.
gila jimat masa tak payah nak order satu2!
terus sembahyang kat sini.
oh, lagipun indonesia lewat 1 jam dari waktu Malaysia :)



sebelum sampai ke Bandung, Pak Herman berhenti di satu tempat shopping.
macam ala-ala kampung sikit tempatnya. tapi kan...aku consider tempat tu agak kotor.
what do u expect. sama macam cerita dalam tv yang bahagian miskin.
yes, di Indonesia, kalau misikin, memang sangat miskin. kalau kaya, kemain kaya uolls.

dan tempat we called as 'pre-shopping' ni, untuk tengok-tengok lah konon.
baju dan kasut dan beg dan segalanya around 20,000 rupiah.
ok. lets count. 30 000 rupiah bersamaan dengan RM10.
murah tak murah?
and terpandang satu kasut. wedges. baldu. terus terminat. dan pegang, 60k rupiah. bersamaan rm20.
"takpalah. kat Bandung mesti lagi murah"
letak balik kasut dan berlalu pergi. lagipun, dikatakan boleh datang sini balik kalau nak beli.
so, just ambil dan tengok. pusing tempat lain, kasut tu jugak aku pegang.
sabar dek non. sabar.
so do mama. mama rasa kat Bandung ada yang lagi murah. so, mama ignore barang kat sini.



menuju terus ke Bandung. and dengan traffic yang sangat teruk, jammed gila, malam baru sampai.
and like seriously, masa banyak habis dekat jalan raya.
terus ke Cihampelas, Bandung. kami menginap di Hotel Cihampelas 2, Bandung.
dekat dengan jeans street. Jeans street ni berderet kedai dan setiap kedai ada karakter sendiri.
superman, spiderman, segala macam superhero lah.


dan kami makan malam berdekatan dengan Jeans street ni.
Ampera restaurant. Makanan Sunda.
yang bestnya, nasi dikepal dalam daun..er..daun..daun apa entah.
sambalnya jangan cakap lah! kalau kat sini aku dah gilakan sambal ayam penyetnya,
apa tah lagi memang dapat pure sambal dari Indonesia. pehh!


 
yang penting, air teh panasnya gratis! ok. percuma :)


alolo buat muka comel. *lempang muka sendiri.


and, aku tak berpuas hati dengan servis hotel yang agak tak bersih sangat especially toilet.
bau bilik yang agak kurang menyenangkan. tapi, kalau dah penat, terpaksa je lah tidur kan.
untuk 2 malam kena hadapi tempat yang sama, so, nak tak nak, kena juga.
nak merungut pun tak boleh. since orang yang booked kan, kita duduk je lah.

pagi, kami ke Gedung Sate. bangunan ala-ala white house.
dan mulanya aku ingat Gedung Sate tempat makan sate tapi rupanya sebab tiangnya bentuk sate -.-
like seriuously? lagipun bukan boleh masuk pun. 

tepi-tepi jalan memang penuh sangat dengan kedai-kedai macam ni. penuh sangat. serius. 
and, kalau kau tengah lapar, memang kau tengok sedapnyewww dia makan!
tapi, please consider pasal kebersihan. dapat?


 ini lah Gedung Sate. kenapa sate? cuba tengok benda terpacak atas bumbung. bentuknya seperti Sate.
then, Gedung Sate. dah.


seterusnya ke arah Pasar Baru. Pasar baru memang tempat shopping.
seluruh kedai memang untuk kau singgah dan beli dan masa tu kau pening.
sebab semua kedai kau nak masuk dan beli. lepas tu muntah sebab ramai sangat orang -.-
memang kena datang pagi-pagi even dekat luar pun ada orang jual barang juga.
get ready your money and shop!

ini gambar dari atas Pasar Baru. tepi-tepi jalan tu semua ada jual baju, tudung, bla..bla..bla.
and obviously kau nampak trafficnya. even nak melintas jalan, jangan haraplah dyorang nak bagi jalan.
bak kata orang sana "mahu lintas itu harus nekad!"
lintas jalan sambil berdoa kau takkan kena langgar.

 here the great view dari Pasar Baru. tengok bangunan sekitar Bandung.
most of thing, cuaca yang sangat cantik :)

and tips untuk berbelanja kat sini, cari kedai yang boleh offer kau paling murah.
dan tawar setawar-tawar yang boleh utk dapatkan murah.
kalau dia taknak bagi, blah je. sebab at last, dia akan panggil dan bagi harga yang kau nak.
tapi kalau dia tak panggil dan buat bodoh je, means harga yang kau tawar is ridiculous.

dan aku nampak lagi kasut yang diidamkan. tapi harganya 90k rupiah.
berbanding kedai sebelum ni 60k rupiah jewww.
then, disebabkan aku dijanjikan boleh pergi balik kedai first, aku ignore dan buat bodoh.
bye bye kasut.

dan harini last day sebelum berangkat ke Jakarta esok pagi.
malam tu kami dibawa sekitar Bandung dan semua ada kedai, kami masuk.
termasuklah Toko Tiga. Toko Tiga jual original branded punya barang.
and nak dibandingkan dengan harga Malaysia, opkos lah lagi murah kan.
tapi baju perempuan tak banyak yang cantik bagi aku.
jadi, baju lelaki yang aku ambil ;)

kami singgah ke Kartika Sari. which is kedai pastry and kek.
boleh beli ole-ole macam kerepek untuk bawa pulang.
dan siapa tahan kalau nampak benda alah ni!

 Rainbow cake with cream cheese and macaroooooon! :)
and sangat sedap. ah, tengah tulis ni pun tengah meliur tengok gambar. demmit!

habis cerita pasal kek.
esok kami menuju ke Jakarta. sebab takut harung jammed, kami keluar seawal jam 6 pagi.
dan tahu tak apa yang tak best? Pak Herman cakap kami tak akan singgah ke kedai yang awal2 kami pergi tu!
sebab kali ni lalu jalan dalam sebab nak melalui Puncak, Bogor! how sad :(
singgah di Renyah untuk sarapan pagi.
this! Tahu Sumedang. comel kuci kuci je Tahu which is kita kat sini eja Tauhu. 

 seorang dato bajet hensem di situ. kah kah.
tengok kabus! sejuk. pagi dan kaki bukit kot.


 masing-masing anti sosial. lempangkan muka mereka.



tadaaa! ini lah Tahu Sumedang.

menuju ke Puncak, Bogor, Indonesia.
pernah tengok My Heart, yang lari-lari kat kawasan macam Cameron Highland tu?
inilah tempatnya. dan even masa kami sampai, ada penggambaran tengah buat. hikhik.

tengok kain i uolls. terbang-terbang. nampak ada angin kat situ.
serupa Cameron Highlands sajo.

Dari Puncak, kami ke Taman Safari Puncak.
kau cuma duduk dalam kereta, biar binatang lawat kau dalam kereta tu.
sebab binatang nya bebas. lagi-lagi harimau, singa. kau nak berjalan jumpa dia ke?
biar dia jalan jumpa kau.
tapi sebabkan harimau, singa ni tahu manusia takut dengan dia, dia rileks duduk. berlagak. puihh.


ambil masa berkenalan dengan binatang yang kesian bosan duduk dalam ni.
and sempat lah tengok pertunjukan dolphin yang comel-macam-nak-picit-picit.
sebenarnya ada few pertunjukan. tapi, ada time-time tertentu.

 
tengok! dia buat perangai comel. lempang kang.

Pertunjukan cowboy. tak boleh blah, banyak gila guna binatang.
and semua binatang tu macam tahu peranan berlakon masing-masing. awesome gila!
termasuklah kucing, tikus, ayam. puihh. gila pelakon binatang ni. 

finally, malam kami sampai ke Jakarta. dan bezanya Jakarta dan Bandung.
taraf hidup kat sini pun beda sekali ya.
this is our hotel. dan ini baru nama hotel! Le Grandeur Hotel-Mangga Dua Jakarta.


check in dan terus kami dibawa ke sekitar Jakarta.
Masjid negara lah konon-konon. Masjid Istiqlal namanya dan kami sempat bersembahyang di sini :)
dan masjid ini dalam renovation. 
cuma yang kurang senang, tempat ambil wudhu lelaki dan perempuan, sama tempat. errr..




macam Putrajaya kan? :)

kami ke Menara Monash, Jakarta.
di sekitar menara ni ada banyak orang jual-jual barang.
macam biasa, tawar! then, you get your price :)
tapi since sini Jakarta, agak susah nak dapatkan harga serupa di Bandung sebab Jakarta a bit mahal.



Yang berwarna tinggi molek, itulah Menara Monash. tukar-tukar warna!
dan see, besar kan tempat ni dan banyak jualan :)

this is the last day, dan before check up and last place untuk shopping!
Mangga Dua ITC.
super duper besar and bangunan ini bergabung antara satu sama lain dan bila-bila masa kau boleh sesat.
sama seperti Pasar Baru cuma harganya sangat mahal berbanding di Bandung.
dan, cari punya cari kasut idaman, tak jumpa! tak ada! oh god. sedih. hmmmm ;(

tapi at last jumpa! cuma takda warna yang diidamkan.
dan even harganya mencecah lebih 100k rupiah, gagah juga nak beli!
tiba-tiba "sorry non, sizenya enggak ada". WHAT?!!
dan hanya adik aku nampak macam mana muka aku time tu. serius, semua binatang mati tengok muka aku.
balik dengan sedih. aku depresi walaupun dekat tangan dah ada banyak plastik beli baju.

tips ketika datang Bandung.
1. please, jangan pakai heels. atau kau menggedik sakit kaki nanti. flip flop, sandal or flat shoes better :)
2. please, once kau nak benda tu, please grab! atau kau sedih macam aku -.-
3. for food, nikmati sepuasnya, sebab semua makanan sangat awesome! and make sure ia halal ok :)
4. please, beware. orang terlalu ramai and jangan syok sangat shopping sampai lupa beg kat tepi tu.
5. sebelum bayar, make sure barang itu elok dan sempurna. and kalau benda tu berlipat, buka dan tengok.
6. kalau boleh, bandingkan harga sana dengan harga malaysia. takut rugi. bawa je kalkulator kemana-mana.
7. tawar serendah-rendah kau boleh. kalau tak boleh, naikkan sikit-sikit. ok uolls? :)
8. be nice :) we are malaysian lah! :)

and, kalau tahu tak larat, jangan spoil mood orang yang nak berjalan.
dont expect your family member tahu semua jalan.
kalau sesat dalam mall, jangan merungut and salahkan orang lain.
ok. sebenarnya mention untuk family sendiri.
ini tegur. *muka serius.

ok. tak serius dah :)

selamat tiba di Malaysia. dan tahu tak, sangat senang berada di negara sendiri.
bersyukur sebab Malaysia the best country untuk stay sebabkan keamanan negara kita.
please, dont spoil it.

so, next vacation? hehe.

 nah! pose khas dari budak tudung merah sebab depresi tak dapat beli kasut!
bye :)

fds
written by fadhillasamsudin

5 comments:

MalaysiaBandung.com said...

Assalamu'alaikum. Salam perkenalan tuk yang punya blog ini. Tuk yang mau bercuti ke bandung atau melancong ke bandung bisa coba hubungi kami, kami dari travel agency MalaysiaBandung.com, harganya berpatutan dan pemandunya ramah pula. Tolong untuk dipaparkan ya kakak harap-harap membantu

adrianiku said...

FYI NEED SUPIR IN BANDUNG?

RENTAL CAR IN BANDUNG NEW AVANZA 2013
1 CAR FOR 6-7 PEOPLE

PAKET MURAH A DALAM KOTA : RP 450.000 / 136 RM
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH B LEMBANG AREA : RP 500.000 / 167 RM
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH C CIWIDEY : RP 600.000 / 182 RM
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH D GARUT : RP 700.000 / 213 RM
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH E JAKARTA - BANDUNG : RP 800.000 / 243 RM
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN


NEED HOME STAY
NEW PAKET CARS + HOMESTAY = RP 900.000 NETT / 273 RM
INCLUDE :
> STAY FOR 2D/1N HOUSE IN PESONA BALI RESIDENCE ONLY 5 MINUTES FROM TOLL GATE BUAH BATU
> 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
> FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO HOME STAY

CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
whatsapp : +62 8213 97 313 88
ym : adriani_ku@yahoo.com
email : adrianiku@gmail.com
PIN BB : 28914414 / aul
cp : aulia

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


andri hardiansyah said...

" DIDOT RENT CAR "

MOBIL BANDUNG - P.BATAM - INDONESIA
MORE INFO FOR RENT PLEASE KINDLY TO CONTACT :

W/A OR TEXT TO :
+6282216768825 (Toto )
+6281235111103 ( Astri )

Web : http://hayu4tuh.blogspot.com/

Whatsapp :
+6281235111103 ( Astri )

EMAIL TO :
astri.ryunita@gmail.com


CITY TOUR IN BANDUNG :

City tour one day ( IDR 450 ribu )
Pick up Airport ( IDR 150 ribu )
Charge to Tangkubanperahu Mounthain ( IDR 50 rb )
Charge to Kawah Putih Mounthain ( IDR 100 rb )
( Avanza, APV, Innova, H-1, Pajero, ELF / VAN )



CITY TOUR IN P. BATAM :

AVANZA ( IDR 500 rb )
INNOVA ( IDR 650 rb )
VAN ( IDR 900 rb )

Day One Tour Bandung
1. Pik Up at Husein Sastranegara Airport
2. Shopping & lunch at pasar baru
3. Shopping at Toko Tiga Jeans
4. Shopping at jl. riau factory outlet
5. Dinner at R.M Ampera


Day Two Tour Bandung
1. Breakfast at Hotel
2. Otw to Gunung Tangkuban Perahu
3. Flotting Market
4. Coffee Time at Lembang ( pulut/jagung bakar, etc )
5 . Lunch at Kampung Daun
6. Shopping at Cihampelas/Ciwalk
7. Dinner at Bakso Malang Karapitan/Bakso Semar

Day Three Tour Bandung
1. Breakfast at Hotel
2. Otw to Cibaduyut
3. Lunch at RM Padang Sederhana/Simpang Raya
4. Shopping for Handgift at Kartika Sari

Bimo Mekarwangi Tour said...

PAKEJ MURAH / JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

Salam kenal dari kami, Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport.
Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
Insha Alloh, driver & tour guide kami yang profesional santun dan peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

Special offer 2015... Jom tempah transport murah kat Bandung jer .

Rate per Kereta per Day :

# Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
Rate: IDR 400.000 or RM 115

# Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
Rate: IDR 550.000 or RM 160

# Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
Rate: IDR 650.000 or RM 185

# Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
Rate: IDR 850.000 or RM 245

# Toyota Hiace commuter (12 seat)
Rate: IDR 850.000 or RM 245

*Masa sewa 14 jam/hari (8am to 10pm)
*Include : fuel, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
*Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
*Ada extra charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
*Tak ada extra charge jika nak melawat ke kawasan Lembang & Tangkuban Perahu

Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps.

Terimakasih,
Bimo Mekarwangi Tour