ini hal perempuan. yang perlu lelaki tahu :)



hai.
ini atas dasar terpikat dengan sitkom standup comedy Harith Iskandar dalam Lawak ke Der.
Tangan tabik atas dahi untuk comedy dia. Intelligent and bernas.
Lawak yang ada isi. That's comedy!

Dan salah satu lawak Harith yang aku cukup setuju is 'women intelligent than man'.
Aku perempuan. Gila kau kalau tak setuju.
sebab 110% apa yang dia cakap sangat betul.
Sebagai seorang perempuan sejati, yes, aku juga pernah buat macam tu. kehkeh.

Let's clarify and maybe aku boleh fahamkan sikit mengenai kami, ya, mengenai perempuan :)

That few terms yang sebenarnya kau sebagai lelaki kena tahu.

1. FINE!
 ini ayat yang kami guna untuk stop any arguments. Tapi tak pernah bermakna kami kalah. Kami betul :) Just nak suruh anda diam. That's it :)

2. NOTHING.
seperti encik Harith kata, when women says nothing, its mean everything is wrong. and you should be worried dude :) Tapi, kadang-kadang janganlah terlebih pandai. sometime kami memang guna terms 'nothing' and memang bermaksud 'nothing' pun. Kena tahu interpret melalui mimik muka.
Bila perempuan kata 'nothing' atau 'takde pape' dalam mimik muka yang annoying atau nada perli, masa tu lah kau patut risau. any question? :)

3. GO AHEAD
Jarang dengar kan perempuan kata 'go ahead'? memanglah. sebab kami akan kata, 'Buatlah. Kalau berani'.
Maksudnya di sini, this is a dare. not a permission. NOT a permission. so, DONT do it. just DONT :)

4. WHATEVER
Lelaki selalu kata 'pergi mampus lah'. so, whatever is 'pergi mampus lah, macam aku kisah' in women words :) simple kan. atau mereka akan kata, "suka hatilah" sambil berdengus dengan kuat. Same goes "malas nak layan kau dah"

5. THAT'S OKAY
atau 'takpelah, takpe, im fine' :) Maksudnya kau tunggu masa kau, aku balas nanti :) dont you remember, women forgive but NOT forget? that's us :)

6. WOW!
itu bukan pujian. Just a 'wow, bodohnya kau'. but, it just use bila perempuan totally mad with stupid reason given by their boyfriend :)

7. THANKS!
kami taknak pun anda balas terima kasih. and dont you dare cakap welcome! we use that bila mungkin terasa dengan some your words. so, that means adalah yang tersalah cakap tu. so, fikir sendiri. Janganlah pula ditanya 'kenapa' sebab kami hanya akan jawab 'nothing' :)

8. DECISION IS OURS.
Kadang-kadang kami membiarkan pihak anda buat segala keputusan, Tapi kami akan turn semua fakta sampailah anda sebenarnya mengikut keputusan kami :) dan ada jenis perempuan, kalau kau tak terima keputusan dia, dia akan tarik muka seribu. Pandai-pandailah kau handle :)

9. "AWAK DENGAR TAK SAYA CAKAP?"
Oh, kami miss "awak dengar tak saya cakap ni?". Mesti lelaki selalu dengar ayat ni :) we tend to ulang banyak kali sebab untuk make sure korang faham apa yang kami cakap. dan selalunya we need respond. We NEED respond. Bila kami bercakap, tapi takde respon, then korang dengarlah "awak dengar tak saya cakap ni?"
oh, kalau aku, aku suka sangat cakap macam tu and the same time aku suruh ulang balik apa yang aku cakap. then, selalunya kalau lelaki tak dengar apa yang perempuan cakap mesti kami akan cakap "dahlah, malas nak cakap dengan awak lagi". Tapi, lepas tu kami akan ulang juga :)

10. SAYA INGAT APA YANG AWAK CAKAP
ok. macam Harith kata apa sahaja perempuan baca dalam majalah, kami akan simpan dalam otak. Even lepas few years pun, still ada nota yang kami simpan. Maksudnya, kami ingat semua apa yang jadi, berlaku, even apa sahaja yang anda kata, KAMI SIMPAN. and guys, u have no idea how long something you said can stay in girls mind :) again, we forgive but not forget ;)
Dan sebab itu, kami sangat pandai untuk simpan sedih dan tangisan kami. ewaaah. Sakitnya hati tu simpaaaaaan je. Bila sampai masa, cerita 5 tahun lepas pun keluar. Bukan mengungkit tapi membangkit ;)

11. CURIOS
perempuan jenis berfikir. Banyak benda dia fikir. no wonder perempuan lebih cepat matang than lelaki. Because we think about future too. Dan disebabkan banyak berfikir, bila lelaki buat perangai lain macam sikit je, we tend to be so curios! Dan masa itu, bak kata Harith, kami akan ajukan satu soalan yang berpakej! :) Macam Harith kata, kami akan tanya beribu-ribu kali soalan yang sama. bukan sebab apa, sebab nak tahu sama ada jawapan yang sama atau tidak.
Dan bila kami diam secara tiba-tiba, maksudnya kami berfikir, dan bila kami berfikir, kadang-kadang fikirannya melampau dan mengarut, so lelaki, pandai-pandailah layan yang mengarut tu :) Oh, bila kami mengarut, jangan marah. JANGAN marah sebab bila anda marah, apa yang kami mengarut tu, kami fikir itu benda betul :)

12. WHAT IS MINE, IS MINE!
Jealous atau cemburu. biasalah tu. Lelaki cemburu, perempuan cemburu. Bezanya, kami tunjuk. dan kami bagitahu sama ada verbal or nonverbal. sebab, "what is mine, is mine". Tiada siapa boleh kacau, even nak manja-manja, even nak bergurau senda. Tak boleh. Dapat pulak boyprennd suka melayan. Kau mati lah lepas tu :) That's why, kalau korang tengah makan or dating, tiba-tiba terserempak dengan kawan atau ex kau, automatik girprend kau terus jadi manja nauzubillah selain dari fake senyummmmmm je. Maksudnya, "Hello, we are happy together. do not disturb. his mine!" Gitulah :)

13. INVESTIGATOR
and kadang-kadang, kami suka tanya soalan yang kami tahu jawapannya, cuma saja nak tengok lelaki itu jujur atau tidak. Tahu tak, perempuan is a great Investigator? Sedalam-dalam mana lah simpan, kami akan jumpa.

14. GIRLS ARE ALWAYS RIGHT
Yes, kadang-kadang memang kami salah. dan kami taknak cakap pun kami salah. kami akan pusing segala cerita dan fakta sehingga last sekali, lelaki yang salah. sebab kami cuma nak lelaki minta maaf dan pujuk kami sebab sebagai perempuan, lemah kami adalah untuk memujuk lelaki. so, disebabkan tak tahu how to pujuk lelaki, kami akan buat lelaki tu yang rasa bersalah :)

15. TALKATIVE
we are talkative. we talk tooooooooooo much. Mengikut kajian, Perempuan, dianggarkan bercakap 20 000 words per day which is lelaki hanya 7 000 words per day. Aku sendiri admit, kalau ditanya "macam mana hari ni?" aku akan cerita dari awal sampai habis. segalanya dari A-Z. Even kalau cakap "takde buat apa-apa pun" tapi still kami akan tambah "takbuat apa-apa, tengok movie kat laptop. eh, awak tahu tak bla bla bla........" kami akan sambung cerita lain. so, lelaki, you never get bored with us! :)
if you get bored, there something wrong about your relationship. Tahu tak, kalau pasangan itu jodoh kita, kita takkan pernah bosan dengan dia. InshaAllah :) 

16. PELAKON HEBAT
Yes, kami memang pelakon yang baik. Kadang-kadang kami terpaksa sembunyi rasa sedih semata taknak mencetuskan sebarang pergaduhan. and we just act like nothing happened! yayy! Kami cuma seka air mata bilik bersendirian atau dengan kawan perempuan yang dia percaya. Trust me, senjata perempuan memang air mata. Tapi, air mata yang asli sebenarnya kami sembunyikan sebab ia cuma mengalir dalam hati dan air mata yang keluar konon-konon bila gaduh tu, itulah senjatanya! sebab kami cuma nak anda pujuk kami :) kami hebat dalam sembunyikan sesuatu perasaan. eh, betul! :)

perempuan sangat complicated. dan jangan cakap anda faham perempuan, sebab kadang-kadang perempuan sendiri tak faham siapa mereka. yes, kadang-kadang ada yang kata itu perempuan klise. 
awak, ohh awak, perempuan tetap perempuan, macam mana pun dia, klise perempuan tetap ada pada dia :)

if you a good guy, you know how to manage. Just be yourself, just be honest. that's it :)
still remember, friend of mine cakap pada aku "semua perempuan mengada, cuma lelaki yang baik untuk perempuan tu je yang sanggup melayan mengada-ngada tu"
thanks friend :)

bye :)

fds

written by fadhillasamsudin

No comments: