fabric hunting


hai.
lama gila tak update.
few weeks pening gila pikir kain kain kain.
since baju nikah + sanding memang hantar tailor semua.
so memang kena cari kain sendiri.

before this beli kat gulatis.
bila fikir balik, memang tak berkenan pula warna hok gituh.
jadi, terfikir untuk jual balik dengan harga yang murah sikit.
then, kena lah balik cari kain lain :)

so, we went to Jalan Tar sebab memang segala jenis kedai kain ada kat sini.
one tips bila beli kain, as perempuan we do survey all those kedai kain.
walaupun terpaksa menyusahkan si peneman, its ok. just do it. haha

another tips bila beli kain, go shop when the sale is on!
serius. agak rejeki bila memang time beli kain year end sale.
jauh gila harga.

so paling murah untuk set kain dan lace ialah di First Impression kat Jalan Tar.
penuh orang jugak. so pilih punya pilih, sepet chose the baby blue one.
budak ni kalau dia kehendak sangat dengan warna tu mulalah...
"warna ni cantik kat awak" sambil tunjuk mukat teruja dan ibu jari tanda bagus. haha

so, we chose set RM170 2m lace + 4m satin + 4.5m satin lelaki.
dan aku tambah semeter satin dan cuma mintak kurang akhirnya total semua RM180 :)

and aku taklah fully satin sebab satin as a lining.
so kena cari matching chiffon.
seriusly susah gila nak cari yang sepadan since baby blue ni sangat baby macam almost white.
finally pusing segala kedai termasuk kamdar, nagoya, dan semua yang sewaktu dengannya,
we managed to find it at Jakel.

dan memandangkan jakel tengah sale, jangan risau untuk masuk. silakan.
banyak choice plus murah jugak lah masa sale.
1m = Rm7.90, boleh minta kurang dapatlah Rm7.
beli 10m with total RM70. 
why 10m, termasuk kain flowy, veil and tudung :)

so total lost for kain nikah RM180 + 70 = rm250.

not yet.

kain baju sanding.
baju lelaki selalu untuk sanding akan pakai kain bridal satin atau duchess satin.
kalau bukan sale mode, standart price untuk kain bridal satin rm35-rm39 per meter.
pernah jumpa kat kamdar, bridal satin only RM17. tapi just ada baby yellow, pink & white.
tak banyak pilihan.
tapi bila time sale, memang gila. 
we bought bridal satin/duchess satin with only Rm 19 per meter di Jakel.
plus sebelum tu, pergi Jakel JB tapi tak dapat pun harga ni. still rm35 per meter.
rejeki, di Jakel Shah Alam, rm19 per meter dengan choice yang berduyun-duyun ;D
so we bought 4m untuk sepet total RM76 :)

untuk perempuan,
punyalah carik chiffon yang sama warna dengan lelaki susahnya lahai.
aku tak faham kenapa semua warna yang dipilih susah nak carik matching! haha.
so finally jumpa yang sama di Jakel jugak.
two tone warna. so selamat. kira ala ombre lah baju aku. haha.
Rm9.90 per m then dapat discount RM9.
beli 10m, rm90 :)
macam biasa termasuk veil, kain flowy dan tudung ;)

nak beli lace di jakel, memang ada pakej murah tapi yang murah, lace nya pun nampak murah.
so kalau nak yang mahal, mahal sangat pulak.
so, pergi ke nagoya Plaza alam sentral, beli 2 m lace yang harga per meter rm88.85
tapi on sale, dapat rm68++
beli sekali satin untuk lining 5m berharga Rm7 per meter.
so total 2m lace + 5m satin lining Rm150.

so total lost untuk kain sanding RM76 + RM90 +RM150 = RM316

tips nya, beli sikit-sikit means bulan ni beli kain ni dulu.
bulan depan beli kain lain plak.
we all settlekan hal kain ni berbulan-bulan. 
so, duit pun tak segebuk keluar kan? :)

designer? share later :)

assalammualaikum.
bye :)
fds 
written by fadhillasamsudin

No comments: